Gratis verzending boven de €25,- in NL en BE daaronder €4,49
Kies zelf je afleverdag en tijdstip

Leg je kindje nooit vast in bed

Leg je kindje nooit vast in bed! Er gebeuren - dodelijke - ongelukken met het fixeren van kinderen in bed, zowel met zelfbedachte methodes (riem door armsgaten van slaapzak) als met speciaal daarvoor bestemde producten (slaapzakriem en stabilisatierol).

Veel ouders willen hun kindje vastleggen om te voorkomen dat hij zich blootwoelt, uit bed valt, een afgeplat hoofdje krijgt, of op zijn buik gaat liggen (angst voor wiegendood). Helaas gebeuren er veel ongevallen doordat de producten hiervoor verkeerd gebruikt worden, waardoor kinderen zich vastdraaien of zelfs stikken.
Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven om je kindje rustig en veilig te laten slapen zonder het vast te leggen. Daarbij kan je denken aan het gebruik van een babyslaapzak, een vast patroon introduceren voor het slapen gaan en het aanbrengen van rust en regelmaat.

Het vastleggen van een baby wordt in principe afgeraden en slechts bij hoge uitzondering onder bijzondere omstandigheden geadviseerd. Overweeg je je baby toch vast te leggen, doe dit dan in overleg en met een goede instructie van een fysiotherapeut of kinderarts en gebruik deugdelijk materiaal. Bovendien wordt met klem ontraden om het dan nog boven de leeftijd van 9 maanden doen. 

Producten

De babyspeciaalzaken liggen vol met producten speciaal voor de allerkleinsten. De meeste producten hoeven niet getest of gekeurd te worden. Het is daarom altijd belangrijk om bij de aanschaf van producten kritisch te blijven. 

(Slaapzak)riem
VeiligheidNL raadt af om voor het vastleggen van het kind gebruik te maken van banden en riemen. Met slaapzakriemen en banden van eigen fabrikant zijn dodelijke ongevallen gebeurd. Het is mogelijk om het matras in te drukken en op die manier kun je een hand onder de riem door duwen en sommige kinderen lukt het om hun hoofd eronderdoor te duwen. Zeker als zo’n riem alleen onder het matras doorloopt, is het eenvoudig om ruimte te creëren. En als zo’n riem alleen door de armsgaten loopt, kan de achterkant van de slaapzak zich opstropen. Kinderen vanaf 10 maanden zijn al sterk genoeg om zo’n riem om hun nek te draaien. Sinds juli 2004 zijn slaapzakriemen door de Voedsel en Waren Autoriteit uit de handel genomen. 

Stabilisatierollen
VeiligheidNL raadt het gebruik van stabilisatierolletjes in het bed af. Van de stabilisatierolletjes (om het kind op de zij te laten slapen) is geen degelijk wetenschappelijk onderzoek bekend naar de effectiviteit en veiligheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt wel dat kussens in bed tot problemen kunnen leiden als een baby daar met zijn gezicht tegen komt te liggen. Een stabilisatierol kan vergeleken worden met een kussen. 

Slaapwikkel
Een slaapwikkel is een katoenen wikkel waar de baby in wordt gelegd. De romp van de baby wordt gefixeerd door een wikkel van ongeveer 20 cm breedte om de baby heen te slaan, waarvan de twee flappen worden vastgezet met klittenband. De nieuwe wikkels hebben ook een kruisstuk, hierdoor kan de baby ook op de zij worden gefixeerd. Aan de onderkant is deze wikkel stevig vastgenaaid aan een bredere een langere wikkel die stevig om de matras wordt geslagen en ook met behulp van klittenband wordt gefixeerd. De wikkel kan ook nog met een veiligheidsspeld aan de kleding worden vastgezet. Met dit product zijn bij VeiligheidNL geen ongevallen bekend. Tevens is het zo dat de problemen zoals die zich met riemen en stabilisatierollen kunnen voordoen, niet met deze slaapwikkel kunnen gebeuren. Belangrijk aandachtspunt bij vastleggen in zijligging is, dat zijligging op zich het risico op wiegendood verdubbelt. 

Rustig en veilig slapen

Baby’s slapen het veiligst op hun rug. Het slapen in een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Een kind leert namelijk van de rug naar de buik te draaien door de voeten in de lucht te steken en die naar één kant te laten vallen. Een slaapzak voorkomt ook dat het kindje zich blootwoelt en maakt het moeilijker om uit het ledikant te klimmen.
 

Bedenk dat kinderen niet altijd in bed blijven liggen, dat ze af en toe even gaan staan en daarna weer gaan slapen. Ouders willen het liefst dat hun kind altijd keurig blijft liggen, maar dat doen kinderen nu eenmaal niet en op een gegeven moment gaan ze weer slapen. Stop de dekens stevig in om je kindje rustiger te laten slapen. Breng rust en regelmaat aan.
 

Voorkomen van een afgeplat hoofdje
•    Leg het kind in rugligging afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te slapen.
•    Neem het kind afwisselend links en rechts op de arm, ook bij de voeding.
•    Baby’s kijken graag naar het daglicht. Draai het bedje af en toe eens andersom zodat het raam zich aan de andere kant bevindt.
•    Zet in de box of de kinderwagen het favoriete knuffeltje de ene keer links en de andere keer rechts van de baby.
•    Wissel de manier waarop het kind in de box ligt.
•    Leg de baby regelmatig op de buik, maar alleen als jij erbij bent


 

Gratis verzending boven de €25,- in NL en BE daaronder €4,49
Voor 16:00 uur besteld dezelfde werkdag verzonden
Kies zelf je afleverdag en tijdstip