Uitleg TOG-waarden


TERUG NAAR HET OVERZICHT

Warmte en TOG-waarden van slaapzakken algemeen

Onderstaand vind u een richtlijn voor het gebruik van de juiste TOG-waarden. Dit is echter een advies. De juiste keuze hangt ook af van de omgevingtemperatuur en de lichaamswarmte voor uw baby. 

Grofweg kunt u het volgende aanhouden. Een slaapzak van 3.5 TOG is heel warm (zeg maar eskimo materiaal) een slaapzak van 0.2 TOG is heel dun (geschikt voor warme nachten in de zomer). Daarnaast kunt u natuurlijk ook variëren met de laagjes kleding. Alleen een romper of als het kouder is een pyjama erbij. Zo heeft u aan 2 slaapzaken met 2 verschillende TOG waarden genoeg. Ga af op uw gevoel en controleer of uw baby het te warm of te koud heeft en pas daarop de laagjes + eventueel slaapzak aan.  

Concreet: een slaapzak met een TOG van 2,3/2.5 is ideaal voor een slaapkamer met een temperatuur tussen 16 en 20°. Is je kamer dus warmer, dan ga je naar een slaapzak met een lagere TOG waarde (1). Is je kamer frisser, ga je naar een slaapzak met een hogere TOG waarde. 
 
Seizoen Temperatuur kamer  TOG-waarde advies
Zomer 20 - 24 graden  1.0 of lager
Voorjaar/herfst 18 - 21 graden 1.3, 1.7 
Winter 16 - 20 graden of kouder 2.3, 2.5 of hoger

Daarnaast staat er bij elke slaapzak vermeldt voor welk seizoen deze geschikt is. Zo kunt u nog makkelijker uw keuze maken. 

 Handige weetjes over de Togwaarde:
  • De TOG (Thermal Overall Grade) waarmee de VBKV in Nederland zal werken loopt van 0 tot 4
  • Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het product.
  • De TOG-waarde geldt bij kamertemperatuur dus niet buitenshuis.
  • Het te warm toestoppen van baby's kan riskant zijn. Kies dus altijd de juiste Togwaarde. 
 

TOG waarden Jollein

Jouw kindje moet het lekker warm hebben. Maar té warm is ook niet goed. Kies een combinatie van kleding en bedtextiel met een maximale TOG-waarde die aansluit bij de kamertemperatuur.

Kamertemperatuur Maximale TOG-waarde (totaal) Beddengoed/textiel
16-19 °C 2.5 luier + romper + deken
20-22 °C 2.0 luier + romper/laken + deken
23-24 °C 1.0 luier + romper/laken
+24 °C 0.5 alleen luier

 
Er zijn al verschillende Jollein artikelen getest op de TOG-waarde en er komen steeds meer bij. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele test resultaten.

Testresultaten Jollein 

Product TOG-waarde
Deken katoen 1.1
Duo deken katoen enkel 0.8
Duo deken katoen dubbel 1.6
Cable deken 0.6
Cable deken 4-seizoenen 2.4
Slaapzak zomer jersey 0.6
Slaapzak winter jersey 2.2
Slaapzak zomer hydrofiel 0.7


TOG waarden Lodger

De ideale TOG-waarde

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een constante kamertemperatuur die ligt tussen de 16 en 20°C.  In deze grafiek zie je bij welke temperatuur je welke TOG-waarde je maximaal mag gebruiken!

De richtlijn is als volgt: bij een gemiddelde kamertemperatuur van 16 -20°C moet er een TOG-waarde aan worden gehouden van 2.5 tot max 3.0 TOG. Door een simpele optelsom te maken op basis van bovenstaande tabel kan je nagaan of je kindje te warm of te koud is gekleed.

Bij Lodger laten we onze materialen testen op hun TOG-waarden. De Hopper Sleeveless heeft een TOG-waarde van 0.5. Dit houdt in dat deze goed gebruikt kan worden bij een kamertemperatuur tussen 21 en 24 graden Celsius. De Lodger trappelzak heeft een TOG-waarde van 2,5. Dit houdt in dat deze goed gebruikt kan worden bij een kamertemperatuur tussen 13 en 18 graden Celsius. 

Je kunt de TOG-waarde verhogen door je kind een rompertje met lange mouwen of een pyjama onder de Hopper aan te trekken of door gebruik te maken van een dekentje zoals de Dreamer van Lodger.

Let op: Belangrijk is om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes. De huid mag niet klam of koud aanvoelen. De bovenstaande waardes zijn gebaseerd op baby’s die zichzelf warm kunnen houden. Elk kindje is anders dus let goed op de warmte regulering van jouw kindje. Let er bovendien altijd op dat het bedje opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen. Controleer altijd in de nek van je kindje of deze te koud of te warm aanvoelt, de bovenstaande tabel blijft tenslotte een richtlijn.