Gratis verzending boven de €25,- in NL en BE daaronder €4,49
Kies zelf je afleverdag en tijdstip

Inbakeren Pacco inbakerdoek

Welke maat en type Pacco inbakerdoek is het beste voor mijn baby?

Gebruik hiervoor onderstaand schema. 

Maat Gewicht Lengte
Inbakeren
Pacco Piccolo inbakerdoek 4 - 7 kg 52 - 64 cm
Pacco Comodo inbakerdoek vanaf 7 kg 60 - 72 cm
 
Inbakeren afbouwen
Pacco Plus Large afbouw inbakerdoek vanaf 7 à 8 kg 60 - 72 cm


Wat is inbakeren?

Inbakeren is 'van schouders tot voetjes inwikkelen'. Figuurlijk gezien houdt inbakeren veel meer in dan een paar doeken. Inbakeren kan niet los gezien worden van rust en regelmaat. Geen klokregelmaat, maar een regelmaat afgestemd op de behoeftes en het tempo van je baby. In het kort is dit: slapen-voeden-wakker-slapen-voeden-wakker-enz.

Slaapsignalen -> baby naar bed
Wakker -> baby voeden 

Inbakeren is een directe aanpak om het huilen te verminderen en je baby meer en beter te laten slapen. Of: een directe aanpak om je baby meer en beter te laten slapen waardoor hij minder gaat huilen. 

Inbakeren zorgt ervoor dat je baby gemakkelijker in slaap valt en ook dieper en langer slaapt. Daardoor wordt je baby ook weer uitgeruster wakker, kan hij rustiger drinken, heeft hij minder last van krampjes, enzovoort. Inbakeren zorgt er dus voor dat je met je baby uit die vicieuze cirkel van onrust komt.

Het inbakeren wordt door ouders vaak gezien als een laatste redmiddel. Dat is jammer. Inbakeren is namelijk niet alleen voor huilbaby's, maar voor álle baby's die moeite hebben om in slaap te vallen en dieper in slaap te komen. Juist als een vicieuze cirkel dreigt te ontstaan is het inbakeren een heel mooi hulpmiddel om het slaap-waakpatroon bij te sturen.

Pacco inbakerdoeken

Veel ouders hebben moeite met het zien van hun ingebakerde baby. Het ziet er 'zielig' uit. Of ouders zijn bang dat hun baby gefrustreerd raakt omdat het nauwelijks meer kan bewegen. Het tegendeel is waar: je baby vindt rust, geborgenheid en veiligheid in de doeken. Door de rust krijgt je baby (weer) controle over zijn armen en benen die voor die tijd alleen maar druk konden bewegen door de moeheid.

Door je baby in te bakeren kun je het afschermen van de (nog veel te) grote wereld en het vervolgens stapje voor stapje in een rustiger tempo aan nieuwe dingen laten wennen.

Welke baby's hebben er baat bij om ingebakerd te worden?
Baby's die ...

 • moeite hebben om zelf in slaap te vallen
 • alleen maar hazenslaapjes doen 
 • snel overprikkeld zijn
 • veel huilen zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is gevonden

Wat kun je door middel van het inbakeren bereiken?

 • RUST - bij je baby en daardoor ook bij jezelf.
 • Méér slapen en mínder huilen.
 • Een basis leggen voor een gezond slaap-, waak- en drinkritme.
 • Je leert slaapsignalen van hongersignalen te onderscheiden.
 • Uitgeruste baby's drinken rustiger en effectiever.

Belangrijk! Lees onderstaande tekst zorgvuldig voordat u begint met inbakeren. 

Inbakeren en contra-indicaties, wanneer niet?

Vanaf en tot welke leeftijd?
Medische redenen om je baby niet in te bakeren:

 1. Bij een dysplastische heupontwikkeling of verhoogde kans daarop.
 2. Koorts.
 3. Eerste 24 uur na D(K)TP, HIB of andere vaccinaties.
 4. Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid.
 5. Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom.

Als je baby eczeem heeft of spuugt raad ik je aan van te voren te overleggen met je huisarts, kinderarts of consultatiebureau arts.

Is geen van bovenstaande punten van toepassing, ga dan nog na of de onrust te maken heeft met de voeding. Voor diverse voedingsproblemen is meestal een eenvoudige oplossing te vinden. Vraag om raad bij de jeugdverpleegkundige, een lactatiekundige of een borstvoedingsorganisatie. 

Wees terughoudend in het inbakeren van een borstgevoede baby jonger dan zes weken. Vroeg inbakeren kán namelijk een verstoring veroorzaken van het vraag-en-aanbod principe. Een ingebakerde baby gaat immers langer en dieper slapen. Hij wordt daardoor mogelijk niet vaak genoeg gevoed en wordt niet wakker genoeg om goed te kunnen drinken. Bovendien zijn de verkenning en de reflexen van de handjes in de eerste weken erg belangrijk. Als de onrust, de twijfel of de stress in de eerste weken toch te groot worden, raadpleeg dan één deskundige.

Het meest recente advies is om het inbakeren voor de leeftijd van 6 maanden weer af te bouwen. Bij baby's ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al - naar de buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood. Is je baby (bijna) 6 maanden en lukt het hem niet om zonder de doeken te slapen, neem dan contact op met een deskundige. Overleg of het ‘maximale rendement’ uit de doeken is gehaald en bespreek waarom het afbouwen niet lukt.

Welke inbakerdoek kan ik het beste gebruiken?

De Pacco inbakerdoek is de enige inbakerdoek die wordt aanbevolen door het consultatiebureau.  

Hulp bij het afbouwen van inbakeren

Pacco Plus

De Pacco Plus inbakerdoek is bedoeld om het inbakeren vanaf de vierde maand af te leren. Dit is de leeftijd waarop een baby beweeglijker wordt en het risico bestaat dat hij zich kan omdraaien en hierdoor met het gezicht in het matras komt te liggen. Ingebakerd is terugdraaien meestal onmogelijk waardoor er risico ontstaat op warmtestuwing en verstikking.

De Pacco Plus inbakerdoek heeft de mogelijkheid om een armpje links of rechts vrij te maken om het inbakeren af te leren. Hierna kan de Pacco Plus verder als een gewone slaapzak worden gebruikt waarbij beiden armpjes vrij zijn.

Gratis verzending boven de €25,- in NL en BE daaronder €4,49
Voor 16:00 uur besteld dezelfde werkdag verzonden
Kies zelf je afleverdag en tijdstip